Mercedes-Benz eCitaro tüzelőanyagcellával

A Daimler Buses bemutatta a Mercedes-Benz eCitaro tüzelőanyagcellát a Global Transport Summit rendezvényen. A hatótávolságnövelőként tüzelőanyagcellás elektromos busz a tervek szerint júniusban kerül sorozatgyártásba.

Az új Mercedes-Benz eCitaro tüzelőanyagcellát rendszeres járatú városi busznak tervezték és a nagy utaskapacitáson túlmenően nagy hatótávolságúnak is kell lennie. Az alap egy akkumulátor-elektromos hajtás NMC 3 nagy teljesítményű akkumulátorral, 392 kWh kapacitással és egy 60 kW teljesítményű tüzelőanyagcellával hidrogén áramfejlesztőként. A hatótávolságnövelőként tüzelőanyagcellás elektromos busz júniustól kapható csuklós vonatváltozatban, mintegy 350 km-t tesz meg, 128 utassal a fedélzetén.

A városi autóbusz ezért olyan közlekedési társaságok számára alkalmas, akik hosszú utakat szeretnének megtenni újratöltés és további buszok nélkül. Az e-busz töltése mindig a telepen található csatlakozóval történik. A Mercedes-Benz eCitaro tüzelőanyagcella világpremierjét a 2023-as Globális Tömegközlekedési Csúcstalálkozón (GPTS) ünnepli 2023. június 4. és 7. között Barcelonában. Az autóbusz fejlesztését a Német Szövetségi Digitális Ügyek és Közlekedési Minisztérium finanszírozza összesen 3,3 millió euróval a Hidrogén- és Üzemanyagcellás Technológiai Nemzeti Innovációs Program (NOW) részeként.