AOTV - Autószerelő Országos Tanulmányi Verseny

A nagy hagyományú szakmai tanulmányi verseny kiírója és rendezője az Autószerelők Országos Egyesülete és az X-Meditor Kft, az Autótechnika folyóirat kiadója és szerkesztősége.

A tanulmányi verseny alapelve, hogy nem a képző intézmény, hanem a tanulók leendő munkáltatói állítják feladatok elé a versenyzőket és mérik meg a tanulók teljesítményét. A tanulmányi verseny három fordulós, a szakmai elmélet komplex írásbeli feladatokat, a szakmai gyakorlat elméletigényes gyakorlati feladatokat tartalmaz.

A verseny célja, hogy a tanulók a leendő szakembereknek munkát adó gépjárműfenntartó-ipari vállalkozások szakmai elvárásai szerint bizonyíthassák felkészültségüket, rátermettségüket.

A versenyfeladatok teljesítése napjaink legkorszerűbb vizsgálati eljárásainak, diagnosztikájának ismereteit igényli, de a szakma szerelési, szervizműveleti alapjai, egyszerűbb hétköznapi munkafeladatai sem hiányoznak a megmérettetésből. Mivel az autójavítás ma már nemcsak kézművességben, hanem a szakmai információforrások kezelésében és a vállalkozási ismeretekben való jártasságot is megköveteli, ezért a versenyzők ezekről a területekről is kapnak feladatot.

A csapatban történő versenyzés során a másokért való felelősség, a becsületes helytállás kerül előtérbe.

A jól szereplő csapatok öregbítik iskolájuk hírnevét, és egyben a szakmai képzés fontosságára irányítják a figyelmet.

A verseny menete:

I. Elméleti forduló

Szakmai alapozó és szaktantárgyakat érintő, valamint az autó világához tartozó, általános ismereteket érintő tesztlap kitöltése, online rendszeren keresztül.

II. Középdöntő

A középdöntő gyakorlati szervizfeladatokból áll. Az országot 5 régióra osztottuk fel. Az adott régióban, a versenyen a 2 legmagasabb pontot elérő iskola csapata vehet részt. 1 iskolából 1 csapat juthat tovább. A gyarkorlati feladatokból álló versenyre a kijelölt szakszervizben kerül sor.

III. Döntő

A döntő elméleti és elméletigényes gyakorlati szervizfeladatokból áll a legjobb 5 csapat részvételével.